Viser arkivet for juni, 2011

Høyrehjertesak eller fortsatt vern?

Tekst: Torkjell Trædal Foto: Olov Källgarn/Pressefoto

Framtida til Lofoten, Vesterålen og Senja kan avhenge av hva høyresida bestemmer seg for å ha som kampsaker ved stortingsvalget om to år.

Regjeringen bestemte i mars at det ikke skulle settes i gang konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten og Vesterålen i løpet av denne stortingsperioden. Men hva skjer etter det? Hvilke konsekvenser kan valget Regjeringa tok få for framtiden i norsk oljepolitikk og Lofoten, Vesterålen og Senja. Helge Ryggvik er historiker ved Universitetet i Oslo, og ekspert på olje. Få kan feltet bedre enn ham. Les mer…

Fåmannsveldet

Det er ikke mye av øygruppa Maldivene som stikker opp av havet. Øystater som dette er livredde for klimaendringene.

Det er de rike landene som dominerer. Mens land i sør risikerer å forsvinne, vil vi i nord merke klimaendringene ved at folk i andre land flykter til oss.

Tekst: Øyvind Aukrust og Kirsti Wetterhus

Endringer i nedbørsmengder og temperaturer gjør matproduksjon vanskelig. Flom og ekstremvær gjør mennesker hjemløse og ødelegger livsnødvendig infrastruktur, tropiske sykdommer spres til nye områder og tilgangen til rent drikkevann forverres. Verden vil få en ny strøm av flyktninger – klimaflyktninger. Les mer…

Fra Senjahopen til Spydeberg

Har stedet du kommer fra noe å si for musikken du lager? Og er det forskjell på en «søring» og en som kommer «nordfra»?

Tekst: Bente Lorentzen Foto: Bente Lorentzen og Einar Svendsby

- Æ skriv og syng på det språket æ kan best, og det e ikke engelsk.

Henrik Sandnes er vokalist i bandet Senjahopen. Å synge med en norsk dialekt gir ikke automatisk 1.plass på VG-lista, men likevel velger mange norske artister å skrive tekster på sin egen dialekt. Senjahopen synger på nordnorsk og spiller for tiden inn oppfølgeren til bandets første album «Bli med på Yttersia» som solgte seg til 17.plass på den norske VG-lista da den kom ut.

Les mer…

Putsj #02/11

vær miljøvennlig på festival

Festivalsesongen er i gang, og selv om de fleste festivaler har begynt å fokusere mye på miljø etter hvert, er det ganske mange ting du som festivalgåer også kan gjøre for å hjelpe til med å gjøre favorittfestivalen din mer miljøvennlig:

Foto: Roskilde/Michael Flarup

- Ta kollektivtransport så langt det er mulig, om du kjører bil: fyll opp bilen med så mange du har plass til.
- Ikke ta med deg masse ting du egentlig ikke trenger.
- Ta med deg en vannflaske, en kopp, en tallerken og bestikk som kan vaskes og brukes mange ganger. Spør om å få maten din på din egen tallerken i stede for papp som bare kastes.
- Ikke ta imot promoting som deles ut på stands om du vet at du bare kommer til å kaste dem senere.
- Resirkuler søpla di, de fleste festivaler har søplekasser for forskjellig typer avfall. Om det ikke er mulig bør du finne deg en annen festival å dra på. Ta med deg et par søplesekker du kan bruke i campen din.
- Ta med sjampo, såpe og tannkrem uten fosfat om campen er i nærheten av et vann.
- Kjøp økologisk når du har mulighet.
- Ikke kjøp flaskevann, ta med deg en vannflaske hjemmefra.
- Bruk oppladbare batterier.
- Ta med deg teltet ditt hjem igjen.