Viser arkivet for september, 2010

LIKESTILLING, PÅ DØD OG LIV

At kvinner og menn ofte lever på ulike måter er ingen nyhet. Men hva når disse ulikhetene blir et spørsmål om å overleve?

Tekst: Kirsti Wetterhus Illustrasjon: Christopher Owe

Under syklonen i Bangladesh i 1991 var 90% av de som døde, kvinner. I følge rapporten Gender, development and climate change (2002) fra Oxfam, fikk ikke kvinnene i området oppholde seg på offentlige steder uten en mannlig slektning. Mange kvinner døde derfor i hjemmene sine mens de ventet på at mannlige slektninger skulle bringe dem til tilfluktssteder. Kvinnenes klær gjorde det vanskelig å flykte i vannmassene, og svært få av kvinnene kunne svømme, da dette ikke blir sett på som noen kvinnelig aktivitet. På toppen av det hele får ikke kvinnene i følge religiøse tradisjoner, bevege seg utendørs i våte klær. Etter hendelsen krevde blant annet Bangladesh sin FN-ambasadør Ismat Jahan at kjønn skulle bli en del av den globale klimadebatten.

Les mer…

Kullfeltobservatørene

Vi er i Big Stone Gap, Virginia. Som de andre byene i området, er den bygd rundt den store kullindustrien i området. Lokalavisa heter The Coalfield Observer, kullobservastøren, og kullselskapene ansetter store deler av lokalbefolkninga. Men måten kullet utvinnes på, skaper stadig større protester. Mountain top remval, kalles metoden, der man sprenger bort toppen av kullrike fjell og bruker kjemikalier for å hente ut kull. Metoden går ut over både naturen, geografien og drikkevannet.

Vi går ut av hostelet for å få oss noe å spise, men ender opp med å gå oss vill. Et par som sitter ved bensinstasjonen hjelper oss gjerne, og ser at vi er utenbys fra. “Er dere her med the Stewarts?” Spør den ene, Pat Broach. Han er i midten av 40-åra, en rørslig kar. Vi svarer ja, vi skal møte den lokale miljøorganisasjonen Southern Appalachian Mountain Stewarts i mårra. Pat forteller oss at han er sønnen til Sam, som er lederen for the gruppa. Faren ligger nå på sjukehuset. Pat er ikke aktiv selv, men vurderer å bli det. “Jeg var oppe på Ison Rock Ridge, der har de sprengt bort halve fjellet, det pleide å være et flott fjell der, slike du ser rundt byen her. Nå ser det ut som de har sluppet en atombombe over området. Det er hjerteskjærende”.

Om noen måneder skal den lokale protestgruppa arrangere en demonstrasjon i Washington DC. Pat vurderer å bli med. Obama har forsøkt å stoppe fjelltopp-sprenginga, men mange løyver har blitt innvilga til nye prosjekter. "Hva het presidenten før Obama? Clinton? Bush var det ja. Han ville ha “restaureringstiltak” på plass, men det eneste de gjør er å strø noen gressfrø på toppen av kraterne. Det er ikke mye til restaurering" sier Pat. Gressfrøene har blant annet ført til etableringa av en golfbane på toppen av et gammelt krater i nærheten. Pat er ikke fornøyd med sikkerheten til kullselskapene. “En kompis av meg mista sønnen sin. En kampestein brøyt løs fra et anleggsområde, og knuste rett igjennom huset hans. Den tre år gamle sønnen hans ble drept.”

I Putsj 4/10 kommer en lengre artikkel om kullutvinninga i Appalachia-fjellene.