Viser arkivet for april, 2010

Putsj #02/10

Tema: ungdom

Hvordan har det gått med 2010-målene?

Hvorfor går det så sakte framover for miljøet? Er det fordi politikerne trodde det var lenger til 2010 enn det faktisk var?

Tekst: Åshild Lahn

Miljøvernere jobber mye for at politikere skal sette seg gode mål. Likevel er det rett som det er at disse målene ikke blir nådd. Her er hva Norge ikke klarte å gjennomføre før 2010.

Les mer…

Magisk møllemusikk

Ei vindmølle og et solcellepanel på ei øy i havgapet har vært med på å skape
Bim&Biancas debutalbum. Miljøvennlig musikk er i vinden.

Tekst: Elin Østvik og Kirsti Wettehus / Bilde: Pressebilde

«Bim & Bianca was made in the need and a search of another reality» Bak bandnavnet skjuler billedkunstner Kristine Jacobsen og lyddesigner Bengt Öberg seg, og det var de to som sammen søkte en ny virkelighet. Det hele starta med at de flytta vekk fra hovedstadens kjas og mas, til Nesodden, den landlige halvøya rett utenfor Oslo. Det er en verden mellom virkelighet og fantasi de har prøvd å lage seg. En magisk natur, der epletrær så vel som kråker og rådyr kan snakke og fortelle historier. For å feste denne verdenen til plate, dro Kristine og Bengt selv ut på eventyr, sammen med sin lille datter. I Østersjøen, mellom Sverige og Finland, ligger øygruppa Kökar. På det eneste hytta på ei lita øy langt ute i havet spilte de inn albumet sitt, «Apple Talk». All strøm til produksjon av den elektroniske musikken kom fra øyas ene vindmølle, og et solcellepanel.
- Det var blåsefrie dager, og dager uten sol. Det skapte en spenning – ville vi ha strøm i dag? Men strømmen stoppa aldri de tre månedene vi var der, forteller Kristine.

Les mer…

Kolakrisen

Arven fra Sovjet lever videre på Kola-halvøya. I juni fikk en av reaktorene på atomkraftverket i Nord-Russland konsesjon for drift i ti nye år selv om anbefalt levetid gikk ut i 2004.

Tekst:Thomas Heie Gregersen / Illustrasjon: Cristopher Owe

Kola-kraftverket, som ligger 20 mil sør for Murmansk og 20 mil i luftlinje fra Norges landegrense i Finnmark, fikk sine to første av fire reaktorer i drift i 1973 og 1974, med anbefalt levetid i 30 år. Fem år på overtid fikk den eldste reaktoren fornyet konsesjon for ti år i fjor, mens den nest eldste ble tilsvarende fornyet i slutten av juni i fjor. Når de nye konsesjonene går ut i 2018 og 2019, vil det være 15 år på overtid i forhold til levetiden som ble beregnet på 70-tallet.

Les mer…

Fra fellesskap til galskap

Har Norge bare åtte år igjen med olje? Er Statoilhydro ute av kontroll? Og hva er grunnrente? Putsj har snakka med oljeforsker Helge Ryggvik.

Tekst: Andreas Delsett / Foto: Eivind Trædal

Helge Ryggvik er historiker og forsker ved Universitetet i Oslo. Olje er hans spesialfelt, og i høst lanserte Ryggvik boken Til siste dråpe. Om oljens politiske økonomi. Putsj møter Ryggvik på kontoret hans på universtitetet, og nesten før vi har satt oss ned, er samtalen langt inne i politisk økonomisk teori.
Les mer…

Gröna bror

Sverige knuser Norge i klimakutt. Spredt bosetting og oljeindustri er blant årsakene, men kanskje har folkesjela også en finger med i spillet.

Tekst: Susanne Lund Johansen / Illustrasjon: Christopher Owe

Union, vikingtid, sosialdemokrati. Danseband, Hennes & Mauritz, Skavland. Tidsbruk foran TV-skjermen og navnetrender. Norge og Sverige har slående mye til felles. Men på et punkt løper söta bror i motsatt retning av norrbaggarna, nemlig i klimapolitikken. De siste ti årene har Sverige redusert sine klimagassutslipp med ni prosent, mens Norge har økt sine med åtte. Sverige er bedre på klima nesten uansett hvordan du måler det. Hva er årsakene til denne forskjellen? Putsj har saumfart Norge for å finne svar.
Les mer…