Viser arkivet for mars, 2010

Tro og teknokrati

Miljøbevegelsen blir kritisert for å være religiøse, men stemmer det? Og hva er egentlig den beste måten å redde verden på? Dress og rapporter eller ullgenser og systemkritikk? Putsj har snakka med gamle og nye miljøverenere, og deres kritikere.

Tekst: Eivind Trædal, illustrasjon: Andreas Fossheim

”Miljøbevegelsen er av de få områder der ungdom fortsatt kan engasjere seg ideologisk. Men kravet om at samfunnet ikke skal “tukle med naturen”, er et uttrykk for romantiske holdninger”. Dette skreiv Geologen Knut Bjørlykke i 2003. Tanken om miljøbevegelsen som sekterisk, og standhaftig på grensa til det religiøse, er ikke ny. Men stemmer dette for miljøbevegelsen i dag? Vi ringer forfatter og utenrikspolitisk kommentator Asle Toje, som gjentok de samme anklagene for halvannet år siden. ”Miljøvern er en sekulær religion”, kommenterte han den gang.
Les mer…

Som sønn, så far

Etter presidentvalget i Iran demonstrerte 17 år gamle Javad Heydari mot presidenten, valgfusk og vold. Og mot sin egen pappa.

Tekst: Torkjell J. Trædal Foto: Ingrid Aas

I fjor sommer, etter presidentvalget i Iran, så Javad Heydari det de iranske myndighetene nektet å se. Han så hvordan unge mennesker mistet livet i demonstrasjoner mot den gjenvalgte presidenten Mahmoud Ahmadinejad og regjeringa hans. Han så hvordan den helt uskyldige 27-åringen Neda Agha-Soltan ble skutt og drept på åpen gate, og han så hvordan millioner av Iranske stemmer ble ignorert. Javad Heydari er 17 år gammel, men hadde allerede sett nok.
Derfor var han en av dem som deltok på en demonstrasjon utenfor den Iranske ambassaden i Oslo . Ute på gaten samlet han og andre demonstranter seg, og ropte slagord mot det iranske regimet. Inne i ambassaden satt diplomat Mohammed Reza Heydari, faren til Javad.
Les mer…