Forum: Putsj

Putsj #04/11

Putsj #03/11


Last ned nummeret til lesebrett her !

Et nord-sør-spørsmål?

Nordområdepolitikk har blitt et moteord i departementsbygningene. Er det søringene som bestemmer hva som skal skje i Nord-Norge?

Tekst: Elin Østvik Illustrasjon: Christopher Owe

- Det er et problem at mange som ikke har vært nord for Sinsenkrysset har masse meninger om hva som er det beste for Nord-Norge, uten at de har kunnskapen som trengs for å vite hvilke problemstillinger vi står overfor her. Vi står overfor en nord-sør-konflikt, sier Hugo Bjørnstad, ordfører i Vågan kommune i Lofoten. Les mer…

Ventetiden

De sitter, sover og venter. Sånn går dagene for mange unge mennesker i norske asylmottak.

Tekst: Torkjell Trædal Foto: Therese Alice Sanne

Snøen har akkurat smeltet fra veien og gresset er bløtt og brunt. Sola varmer og fuglene synger. På gressplenen foran de store, hvite trebygningene på Bjørnebekk asylmottak i Ås, står fem benker vanlige nordmenn nok ville spist is på tomme. Og fotballbanene et par hundre meter unna hvor norske barn trolig ville løpt rundt i vårsola ligger uberørt.
– Jeg venter, sier Akili Cyimka Mbaraga.
Akili er 21 år og kommer fra Kongo. Akkurat som alle de andre 16.600 beboerne på norske asylmottak venter han. Les mer…

Høyrehjertesak eller fortsatt vern?

Tekst: Torkjell Trædal Foto: Olov Källgarn/Pressefoto

Framtida til Lofoten, Vesterålen og Senja kan avhenge av hva høyresida bestemmer seg for å ha som kampsaker ved stortingsvalget om to år.

Regjeringen bestemte i mars at det ikke skulle settes i gang konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten og Vesterålen i løpet av denne stortingsperioden. Men hva skjer etter det? Hvilke konsekvenser kan valget Regjeringa tok få for framtiden i norsk oljepolitikk og Lofoten, Vesterålen og Senja. Helge Ryggvik er historiker ved Universitetet i Oslo, og ekspert på olje. Få kan feltet bedre enn ham. Les mer…

Fåmannsveldet

Det er ikke mye av øygruppa Maldivene som stikker opp av havet. Øystater som dette er livredde for klimaendringene.

Det er de rike landene som dominerer. Mens land i sør risikerer å forsvinne, vil vi i nord merke klimaendringene ved at folk i andre land flykter til oss.

Tekst: Øyvind Aukrust og Kirsti Wetterhus

Endringer i nedbørsmengder og temperaturer gjør matproduksjon vanskelig. Flom og ekstremvær gjør mennesker hjemløse og ødelegger livsnødvendig infrastruktur, tropiske sykdommer spres til nye områder og tilgangen til rent drikkevann forverres. Verden vil få en ny strøm av flyktninger – klimaflyktninger. Les mer…

Fra Senjahopen til Spydeberg

Har stedet du kommer fra noe å si for musikken du lager? Og er det forskjell på en «søring» og en som kommer «nordfra»?

Tekst: Bente Lorentzen Foto: Bente Lorentzen og Einar Svendsby

- Æ skriv og syng på det språket æ kan best, og det e ikke engelsk.

Henrik Sandnes er vokalist i bandet Senjahopen. Å synge med en norsk dialekt gir ikke automatisk 1.plass på VG-lista, men likevel velger mange norske artister å skrive tekster på sin egen dialekt. Senjahopen synger på nordnorsk og spiller for tiden inn oppfølgeren til bandets første album «Bli med på Yttersia» som solgte seg til 17.plass på den norske VG-lista da den kom ut.

Les mer…

Putsj #02/11

vær miljøvennlig på festival

Festivalsesongen er i gang, og selv om de fleste festivaler har begynt å fokusere mye på miljø etter hvert, er det ganske mange ting du som festivalgåer også kan gjøre for å hjelpe til med å gjøre favorittfestivalen din mer miljøvennlig:

Foto: Roskilde/Michael Flarup

- Ta kollektivtransport så langt det er mulig, om du kjører bil: fyll opp bilen med så mange du har plass til.
- Ikke ta med deg masse ting du egentlig ikke trenger.
- Ta med deg en vannflaske, en kopp, en tallerken og bestikk som kan vaskes og brukes mange ganger. Spør om å få maten din på din egen tallerken i stede for papp som bare kastes.
- Ikke ta imot promoting som deles ut på stands om du vet at du bare kommer til å kaste dem senere.
- Resirkuler søpla di, de fleste festivaler har søplekasser for forskjellig typer avfall. Om det ikke er mulig bør du finne deg en annen festival å dra på. Ta med deg et par søplesekker du kan bruke i campen din.
- Ta med sjampo, såpe og tannkrem uten fosfat om campen er i nærheten av et vann.
- Kjøp økologisk når du har mulighet.
- Ikke kjøp flaskevann, ta med deg en vannflaske hjemmefra.
- Bruk oppladbare batterier.
- Ta med deg teltet ditt hjem igjen.

Putsj #01/11

Folk i fyr og flamme

Gjennom tidene har den viktigste drivkraften bak menneskers engasjement vært å forbedre levekårene. I Norge i dag lever vi i et overflodssamfunn, så hva er det da som driver oss?

Tekst: Marit Fiksdal

Det finnes ulike årsaker til at mennesker engasjerer seg, og det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor. Som regel er det en kombinasjon av flere årsaker. Mennesket er en rasjonell aktør og handler ut ifra egne interesser. «What’s in it for me?»-mentaliteten styrer oss langt på vei og er med på å bestemme hva vi engasjerer oss i. De fleste driver på med noe fordi de synes at det er gøy, og slik er det ofte når det kommer til engasjement også. I tillegg kan engasjement gi fordeler, det ser bra ut på CV-en og kan føre til framtidig karriere. Men mennesket handler også ut fra det vi opplever som moralsk riktig, og mange engasjerer seg derfor ut ifra verdier og idealisme. Mennesket føler seg til en viss grad forpliktet til å hjelpe andre, og handler i solidaritet med andre mennesker eller organisasjoner. Slike edle motiver finner vi igjen i ulike religioner og ideologier.

Les mer…

Årets første Putsj går snart til trykk...

Annonse