Fra Senjahopen til Spydeberg

Har stedet du kommer fra noe å si for musikken du lager? Og er det forskjell på en «søring» og en som kommer «nordfra»?

Tekst: Bente Lorentzen Foto: Bente Lorentzen og Einar Svendsby

- Æ skriv og syng på det språket æ kan best, og det e ikke engelsk.

Henrik Sandnes er vokalist i bandet Senjahopen. Å synge med en norsk dialekt gir ikke automatisk 1.plass på VG-lista, men likevel velger mange norske artister å skrive tekster på sin egen dialekt. Senjahopen synger på nordnorsk og spiller for tiden inn oppfølgeren til bandets første album «Bli med på Yttersia» som solgte seg til 17.plass på den norske VG-lista da den kom ut.


I Spydeberg ligger musikkstudioet «Velvet Recordings» som blant annet har huset norske artister som Madrugada, Hellbillies og Anne Grete Preus. I døra står en staut og litt sjenert nordnorsk type. Vokalist i Senjahopen, Henrik Sandnes, ønsker velkommen inn i det store studioet hvor bandet spiller inn sitt andre album «Tåra, pess og blod».

- Vi har allerede 15 låte og det e ivertfall 12 av de som går videre til den nye plata, sier Henrik.

Det er vokalist Sandnes som skriver alle tekstene til musikken. Sangene på den nye plata handler om oljeboring i nord, sprit, svangerskap som ikke var ønsket og litt slåssing.

- Tekstan kommer ofte av ei sann historie fra en virkelighet æ har funnet på. Æ trur at alle historier, selv om de er funnet på, en gang har skjedd med nån, sier Sandnes

Det finnes ingen fasit
Har dialekt i tekstene noe å si for hvem som hører på Senjahopen? Eller er det først og fremst musikken som gjør at folk kommer på konsertene deres? Trommis Kent Remi Gabrielsen sier at bandet ikke lenger blir overasket over hvem som kommer for å høre på dem. De har opplevd alt fra eldre damer til unge folk i sæggebukse.Det finnes ingen fasit på hvem som er det «typiske» publikumet på en Senjahopenkonsert.

- Vi har snakka om det i bandet, men det e vanskelig å si hvem som er et typisk publikum for oss, sier tromissen. Du kan si at det er en mann eller ei dame mellom 0 og 100 år, fra enten Nord-Norge eller Sør-Norge. Det e ingen fasit.

Henrik forteller om én gang de spilte i en platebutikk i Bodø hvor en av de voksne damene sto å gråt til tekstene fra Senjahopen.

- Det er nok mange fra Nord-Norge som kommer og hører på konsertene våre, men musikken passer for alle. Det eneste som kjennetegner publikumet må være at det alltid e så god stemning.

Senjahopens tekster har mange nordnorske ord og uttrykk i seg. Med tekster som «æ e så lei av byen, æ trur at snart må æ spy» og «måtan folkan bor på, e bedre nordpå» er det lett å få inntrykk av at bandet er en smule patriotiske.

- Det e litt mer sånn at «the local is the universe». Det e mer naturlig å synge om ting man har kjennskap til fordi da kan man se nyansan i ting. Det e som en lavbudsjettsfilm; vi bruke den location vi leve i, sier Henrik.

Kent Remi legger til:
- Vi e fra Nord-Norge og da blir det naturlig og skriv om ting derfra. Men det e litt sånn Nord-Norge slæsj landsbygda. Distrikt e no distrikt. Om du bor på fjellet eller i Nord-Norge så e du fortsatt sinnsykt langt unna Oslo.

Det e i Nord-Norge hjertet mitt bor
Navnet Senjahopen har de tatt fra en liten plass i som heter nettopp det og når de i fjor sommer ga ut sitt første album holdt de to slippfester, én i Oslo og én i Senjahopen. Henrik forteller at de var ganske nervøse i forkant av konserten i Senjahopen siden ingen hadde spurt om lov til å «låne» navnet fra det lille stedet i Troms, men det viste seg at de hadde ingenting å frykte. I Senjahopen møtte ordføreren opp for å hilse bandet velkommen og det lokale idrettslaget hadde lagd mat som de solgte til sultne konsertdeltagere.

- Det å spille der va nåkka helt spesielt. Det va unga og gamlinga og alt mulig rart som hadde bestilt Senjahopen t-skjorte på forhånd, sier Sandnes. Det va sikkert også folk som kanskje dreit litt i musikken, men med t-skjortene så var det akkurat som å komme heim til en plass man aldri hadde vært på før.

Oljefritt fra Senjahopen til Lofoten
Bandet har holdt på siden 2007. Siden den gang har de gitt ut en singel «Heim tell jul» hvor alle inntektene gikk til Redningsskøytas arbeid for å sikre at fiskere og andre som jobber på havet er trygge. I tillegg var Senjahopen en av mange profilerte band og artister som bidro med en sang til «Samleplate for et Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja».

- Når man spiller i band blir man spurt om å støtte masse forskjellig og alle i bandet er enige om at man skal være snille, ta vare på hverandre og alt det der, så vi er litt forsiktige med å slenge oss på alt mulig av sånne støttegreier i tilfelle vi ekskluderer noen, sier Kent Remi
-men i denne saken er det ikke nåkka å lure på.

- Det er heller ingen hemmelighet at Senjahopen er i mot oljeboring, sier Henrik. Senjahopen har vært medlem av Folkeaksjonen lenge. (red: Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja). Eg spurte én gang om det var mulig å tegne «band-medlemskap» i Folkeaksjonen, men han som verva meg forstod ikke akkurat ka eg mente, sier han med et smil.

Vist 1333 ganger. Følges av 1 person.
Annonse